Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Myslíte si, že čaj sa dá pripraviť len z čajových lístkov alebo že zelený čaj musí mať len trávovú farbu? Oba tieto mýty rúca čaj Hojicha (hojiča ). Japonský poklad, ktorý sa získava z vetvičiek, stoniek a listov a potom sa praží, takže výsledný nálev má mahagónovú farbu. A chuť? Jedinečná. Ako keď zmiešate vianočné cukrovinky a horúce gaštany.
Objavenie čaju Hojicha, ak sa to tak dá nazvať, je vlastne dielom náhody. V dvadsiatych rokoch minulého storočia začali japonskí pestovatelia viac myslieť ekonomicky a začali spracovávať odpad z čajov Bancha a Sencha. Pražili vetvičky a stonky a boli príjemne prekvapení výslednou chuťou, čím vznikol nový druh. Koniec koncov, samotný názov Hojicha znamená v preklade pražený čaj. Máme teda šťastie, že japonských pestovateľov osvietila bezodpadová metóda a dali vzniknúť novému čaju.
V priebehu rokov sa Hojicha stala stálicou na japonskom trhu a dostala sa aj do iných krajín. A nezostalo len pri čaji. Hojicha dopĺňa aj niekoľko chladených nápojov a dezertov.
Dnes sa čaj Hojicha nevyrába len zo zvyškov, ale vyrába sa z neskoro zozbieraných lístkov japonského čaju Bancha a príležitostne sa na spracovanie používa aj kvalitnejší čaj Sencha, ale vetvičkám a stonkám sa už nevyhýba.
Čajové rastliny sa pestujú na priamom slnku, aby sa v listoch vytvorilo čo najviac katechínov, ktoré slúžia ako ochrana pred slnečným žiarením a majú aj antioxidačné vlastnosti. Po zbere sa lístky sparia v horúcej pare a potom sa pražia na drevenom uhlí, kým nezískajú hnedú farbu. Výsledkom tohto procesu je potom len zanedbateľné množstvo kofeínu v čaji.
Najväčšou výhodou čaju Hojicha je, že sa môže popíjať počas celého dňa, pretože neobsahuje takmer žiadny kofeín. Zároveň svojou chuťou a vôňou pripomína arabský nápoj. Má priaznivý vplyv na trávenie, takže si ho môžete vychutnať aj počas obeda alebo dobrej večere. A nemusíme sa báť, že by sme večer dostali čierne oči.
Hojicha je tiež skvelým doplnkom antioxidantov, ktoré čistia náš organizmus od voľných radikálov, čo má priaznivý vplyv na našu pokožku. Má hrejivé účinky a urobí nám radosť najmä počas zimných mesiacov, keď sa len tak zabalíme do deky. A s mierne sladkým, karamelovým spoločníkom to ide ľahko.
Dve čajové lyžičky zalejte horúcou vodou (2dl), ktorá by mala mať 70 °C. Na to, keď dosiahne bod varu, nechajte vodu v kanvici dve minúty odstáť. Hrnček namočte na veľmi krátky čas, len 60 až 70 sekúnd, a sceďte. Potom môžeme výluh použiť ešte 3-krát, ale predĺžime čas lúhovania na minútu a pol. Každé ďalšie lúhovanie odhalí nové arómy a chute.
A nezabudnite vyskúšať aj letnú verziu! Príprava je rovnaká, len do pripraveného hrnčeka pridáme niekoľko kociek ľadu. Môžete ho ozvláštniť niekoľkými kvapkami pomarančovej alebo citrónovej šťavy a pridať mätu na ozdobu.
Nálev sa začne meniť na červenohnedý, len čo ho nalejeme, a chuť je sladká s karamelovými a orechovými tónmi. Môže nám tiež pripomínať práve upečené sladkosti a horúce gaštany. V zimných mesiacoch dodáva stopercentnú vianočnú atmosféru. Vôňa pripomína kávu.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 24. 1. | 4,59 € |
Miesto dodania SK | 22. 1. | 3,50 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.