💚💚  Oslavte Valentýna se slevou 15 %! Vyberte si přírodní produkty, které vám zpříjemní tento výjimečný den 👩🏼‍❤️‍👨🏼

Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupný košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

CZK / EUR

Zrnková káva Etiópia Yirga - 100% Arabica

  • Základné množstvo 250 g
  • Krajina pôvodu Etiópia

6,97 €

250 g

ks

nie je skladom Kdy zboží obdržím?

Popis
  • Stupeň praženia: CITY + - stredný
  • Technológia spracovania: mokrá
  • Kyslosť: nízka, mierne výrazná
  • Chuť: výrazná, čokoládová, orechová až ovocná, mierne korenistá
  • Vôňa: Kvetinová

Etiópia je krajina plná prírodných a kultúrnych pamiatok a domorodých kmeňov, ktoré žijú rovnakým spôsobom života už stovky rokov. Je domovom jedného z najvyšších pohorí a najhlbšieho miesta na svete - "brány do pekla" Danakilskej rokliny. Je to však aj štát s pohnutým osudom, s vojnami a konfrontáciami a polovicou obyvateľov, ktorí stále žijú pod hranicou chudoby. A práve tu, v takejto rozporuplnej krajine, rastú prvé kávovníky a rodí sa nápoj s názvom káva. Taká jedinečná, taká rozmanitá, taká plná chuti a farieb. Rovnako ako jej domovina...

O PÔVODE ETIÓPSKEJ KÁVY

Hoci Etiópia patrí k najchudobnejším krajinám sveta a má pred sebou dlhú cestu, pokiaľ ide o infraštruktúru a služby, v prípade kávy je to naopak. Etiópčania ako prví začali spracovávať kávu mokrou metódou a v oblasti Yirgacheffe bola postavená vôbec prvá pracia linka. Etiópia je potom na siedmom mieste na svete vo vývoze tejto komodity a na prvom mieste v celej Afrike.

Za objavenie kávy vraj vďačíme etiópskemu pastierovi kôz Kaldimu. Ten každý večer naháňal svoje kozy píšťalkou a keď na ňu zapískal, kozy pribehli a poslušne kráčali k svojmu príbytku. Jedného dňa však kozy neprišli a pastier kôz Kaldi ich začal hľadať. Našťastie neboli ďaleko, ale energie mali na rozdávanie. Po chvíli pozorovania Kaldi vzal za hrsť červených bobúľ, ktoré kozy s chuťou spásli, a priniesol ich mníchom do neďalekého opátstva Sufa. Tí ich však s nezáujmom hodili do ohňa, ale až keď sa z neho začala šíriť príjemná kávová vôňa, začali im venovať pozornosť. Vylovili z ohňa niekoľko plodov, rozpustili ich vo vode a... káva bola na svete!

Dnes zohráva káva v Etiópii dôležitú úlohu. Nielenže je hlavnou ekonomickou a exportnou komoditou, zamestnáva jednu sedminu etiópskeho obyvateľstva a tvorí štvrtinu príjmov z exportu , kávové zrná sú spôsobom, ako Etiópčania riešia svoje problémy, politiku a obchod, ale jej popíjanie stále sprevádzajú tradičné rituály. Kávu s mliekom v Etiópii nedostanete, ale príjemne vám osladí život.

SPRACOVANIE AFRICKÝM SPÔSOBOM

Kávové plantáže v Etiópii nájdete na východe v regióne Harrar, ďalšie neďaleko hlavného mesta Addis Abeba v regióne Djimma a treťou oblasťou zasľúbenou káve je Sidamo, odkiaľ pochádza naše Yirgacheffe. Približne jedna sedmina obyvateľov tejto 100-miliónovej krajiny sa venuje káve. Zaujímavé je, že produkcia kávy je väčšinou v rukách malých farmárov a miestnych obchodníkov, čo je v dnešnom svete vzácne.

Väčšina etiópskej kávy sa spracováva mokrou metódou, pretože práve Etiópia dala tejto technológii svoje meno. V meste Yirgacheffe bola nainštalovaná vôbec prvá umývacia linka s cieľom optimalizovať spracovanie kávy, aby sa uspokojil stále rastúci odbyt. Kávovníky z tejto oblasti sa pestujú vo vyšších nadmorských výškach okolo 1 500 m n. m. a na výrobu sa používajú nielen plantážové kávovníky, ale aj divoké, ktoré dodávajú káve africkú príchuť.

Po zbere sa červené bobule na 18 hodín vložia do vody, aby sa umyli a zároveň sa oddelili zrelé bobule od tých nekvalitných. Potom sa káva oddelí od šupky a dužiny prostredníctvom drviacej dosky a prebehne fermentácia. Tým sa zo zŕn odstráni najmä sliz a získa sa silná aromatická vôňa a výrazná chuť.

PROFIL KÁVY ETHIOPIA YIRGA

Viete, ako chutí Afrika? Ako Etiópia Yirga! Chuť je plná, intenzívna a mierne korenistá. Nájdeme v nej čokoládové, orechové a ovocné alebo citrusové tóny s nádychom korenia. Predovšetkým marhule, broskyne a med. Vôňa je kvetinová, pripomína kvitnúce tulipány alebo gerbery. Zároveň nás teší vyváženosť, ktorou sa etiópska káva môže pochváliť, a to bez stopy horkosti, trpkosti a len s malým stupňom kyslosti. Kávové zrnáplné, hnedé a lesklé.

Kávu zomeľte na požadovanú hrubosť. Na prípravu mletej kávy použite 2 čajové lyžičky na 250 ml vody. Teplotavody pri zalievaní by mala byť 95 °C.

Svět bylin
Flavonoidy - barevné štíty proti nemocem

Flavonoidy - barevné štíty proti nemocem

Představte si svět plný barev, chutí a vůní, kde se skrývá tajemství zdraví a vitality. Vítejte v říši flavonoidů, fascinujících látek s úžasnými schopnostmi!

Číst více
Vitamín B1 (thiamin)

Vitamín B1 (thiamin)

Vitamín B1, známý také jako thiamin, je jedním z osmi vitamínů skupiny B. Proč je pro tělo tak důležitý?

Číst více

Dotaz na produkt zavrieť
Načíst
Kedy dostanem tovar? zavrieť

nie je skladom

Miesto dodania SK 3,50 €

Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.

Hledání

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.