Viete, čo jete? A viete, čo naozaj jete? Pripravili sme pre vás článok o čoraz populárnejšej téme, ktorú by ste nemali ignorovať. Prečítajte si o mikroplastoch, ktoré sú aj na vašom tanieri, a zistite, ako sa tam dostali a ako sa pred nimi môžeme chrániť.
Čo sú mikroplasty?
Mikroplasty sú malé čiastočky plastov s veľkosťou menšou ako 5 mm. Môžu mať rôzne tvary (vlákna, granule, kúsky) a môžu byť vytvorené viacerými spôsobmi. Možno ich rozdeliť do dvoch skupín:
- Primárne - tieto mikroplasty sa už vyrábajú v malých rozmeroch a používajú sa napríklad v dekoratívnej kozmetike.
- Sekundárne - vznikajú rozpadom väčších predmetov (napr. plastových fliaš, tašiek, pneumatík) vplyvom vonkajších faktorov (slnko, voda, opotrebovanie).
Ako sa mikroplasty dostávajú do potravín?
Mikroplasty sa do potravín dostávajú viacerými spôsobmi. Faktom je, že cesta mikroplastov do našich potravín je pomerne zložitá a často aj neviditeľná. Mohli by sme si myslieť, že je takmer nemožné, aby sa takýto kúsok pneumatiky dostal na náš tanier. Žiaľ, opak je pravdou. Ako sa teda takýto kus plastu dostane na váš tanier?
More a ryby
Je všeobecne známe, že veľká časť mikroplastov končí v oceánoch. Morské živočíchy neúmyselne prehltnú tento odpad, čím sa plast dostane do potravinového reťazca a nakoniec aj na váš stôl.
Pôda a plastové obaly
Dostať mikroplasty do pôdy je veľmi jednoduché, stačí plastové obaly od hnojív alebo opotrebované pneumatiky. Rastliny môžu absorbovať častice , ktoré sa potom dostanú do ovocia a zeleniny. Veľa potravín je balených v plastových obaloch. Keď sa potraviny dostanú do kontaktu s týmito obalmi, môžu z nich uniknúť malé čiastočky plastu, ktoré nechtiac skonzumujeme.
Voda
Mikroplasty znečisťujú okrem iného sladkú a morskú vodu. Do týchto produktov sa môžu dostať aj pri výrobe nápojov a potravín s vysokým obsahom vody.
Vedeli ste, že?
- Plávajúce mikroplasty predstavujú len 1 % všetkých mikroplastov v oceánoch.
- Jeden štvorcový kilometer morského dna obsahuje približne 70 kilogramov mikroplastov.
- Štúdie preukázali prítomnosť mikroplastov v ľudskom tele, a to nielen v tráviacom trakte, ale aj v pľúcach, krvi a dokonca vo vzorkách plodovej vody alebo spermií.
- Mikroplasty sa našli aj na tých najodľahlejších miestach našej planéty, ako sú hlbokomorské priekopy, Arktída a dokonca aj v atmosfére.
- Podľa dostupných zdrojov pláva v oceánoch až 51 biliónov mikroplastových častíc, čo je 500-krát viac ako počet hviezd v našej galaxii.
- V oceáne sa nachádza takzvaná Veľká tichomorská odpadková škvrna, ktorá vznikla nahromadením plastového odpadu v oceánoch a v súčasnosti má rozlohu približne 1,6 milióna km², čo je 4-násobok rozlohy Nemecka.
Prečo sú mikroplasty problémom?
Mikroplasty sa stali všadeprítomnou súčasťou nášho životného prostredia. Ich prítomnosť v potravinách, vode a dokonca aj v našom tele predstavuje rastúce obavy o naše zdravie. Hoci výskum v tejto oblasti stále prebieha, niektoré štúdie naznačujú, že mikroplasty by mohli mať nasledujúce účinky na naše zdravie:
- Zápal - mikroplasty môžu vyvolať zápalové reakcie, ktoré sú spojené s viacerými chronickými ochoreniami.
- Poškodenie orgánov - niektoré štúdie naznačujú, že mikroplasty by mohli preniknúť do orgánov, ako sú pečeň, obličky alebo pľúca, a spôsobiť ich poškodenie.
- Narušenie hormonálnej rovnováhy - existujú obavy, že niektoré chemické látky, ktoré sa viažu na mikroplasty, by mohli narušiť hormonálny systém.
- Prenos patogénov - povrch mikroplastov môže slúžiť ako útočisko pre rôzne patogény, ktoré by sa mohli ľahšie rozšíriť do celého tela.
Prečo je ťažké určiť presné účinky?
Hoci sa výskum v tejto oblasti rýchlo rozvíja, stále toho veľa nevieme. Mikroplasty sa líšia tvarom, veľkosťou a zložením, čo veľmi sťažuje štúdium ich vplyvov. Môžu tiež interagovať s inými škodlivými látkami v tele, čo ďalej komplikuje posúdenie ich priameho vplyvu na ľudský organizmus.
Ako sa mikroplastom vyhnúť?
Mikroplasty sú všade okolo nás, ale existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré možno prijať.
V domácnosti
Obmedzte používanie jednorazových plastov a namiesto plastových fliaš a tašiek používajte opakovane použiteľné nádoby a vrecká. Taktiež si vyberajte oblečenie, ktoré je vyrobené z prírodných materiálov. Investujte do kvalitného vodného filtra, ktorý dokáže zachytiť malé čiastočky plastov. Čítajte zloženie kozmetických výrobkov a vyhýbajte sa tým, ktoré obsahujú mikroplasty. Ovocie a zeleninu pred konzumáciou dôkladne umyte pod tečúcou vodou.
Nakupovanie
Uprednostňujte potraviny v sklenených alebo papierových nádobách a vyhýbajte sa jednorazovým rukaviciam a plastovým taškám. Kupujte miestne a sezónne potraviny. Znížite tak potrebu dovážať potraviny zo vzdialených krajín, ktoré sú často balené v plastoch. A ak je to možné, nakupujte potraviny vo väčších množstvách a skladujte ich v nádobách na opakované použitie.