Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
NOVÝ GREENMIX+ V ZĽAVE! JAR JE IDEÁLNY ČAS NA DETOX, ZAČNI SVOJU ZELENÚ CESTU K ZDRAVIU PRÁVE TERAZ.
Ich ružové plody sú znakom leta, ale aj výborne chutia. Obľubujú ich všetci bez rozdielu veku, rastú takmer v každej záhrade, lese či na svahu a často namiesto v pohári skončia rovno v našich ústach. Áno, sú to maliny! Sú skvelé do džemov, koláčov, kaší alebo limonád. Okrem toho sú plné vitamínov a minerálov, majú pozitívny vplyv na náš organizmus a mali by ich do svojho jedálnička zaradiť aj tehotné ženy.
Hoci dnes patria maliny medzi najobľúbenejšie záhradné ovocie, v minulosti sa o nich až tak veľa nehovorilo. Na rozdiel od jahôd, ktoré poznáme už z čias starovekého Grécka, sa maliny dostali na verejnosť až koncom 15. a začiatkom 16. storočia, hoci pochybujeme, že dovtedy sa nekonzumovali. Ako prví pestovali drevnaté stonky vo svojich záhradách Briti a v 17. storočí sa maliny objavujú v knihách britského záhradníka a prírodovedca Johna Tradescenta. Opisuje niekoľko kultivarov a spôsob ich pestovania. V Čechách bolo možné vidieť prvé pestované maliny v 16. storočí.
Ostružina malinová, známa aj pod názvom maliník , je trvalka vysoká až 2 metre. V prvom roku je stonka takmer nerozvetvená, ale v druhom roku môžeme vidieť bohato rozvetvený oddenok s kopijovitými listami a kvetmi. Tie sú biele, pozostávajú z piatich okvetných lístkov a rastú od mája do júla. Plodom je malina, ktorá je vlastne súborom malých jadrovníkov. Malina rastie v celom miernom pásme a jej biotopom sú lesy, svahy a čistiny. Keďže nejde o veľmi náročnú rastlinu, bez preháňania ju možno nájsť od nížin až po hory.
Tradičné sušenie už nie je viac a na scénu prišla lyofilizácia! Spôsob sušenia potravín, ktorý nestráca nič z toho, prečo ho máme tak radi. Lyofilizáciu používali, hoci nevedomky, už starí Inkovia, keď nízky tlak a mráz vysoko v Andách zmrazili väčšinu svojich zásob a udržali ich dlhšie čerstvé. Potom sa zámerne používala počas druhej svetovej vojny a dodnes ju používa americká NASA.
Ako teda lyofilizácia funguje? Ovocie sa zmrazí pri teplotách -80 °C až -100 °C a potom sa vloží do sušičky, kde sa voda pri nízkej teplote a vysokom tlaku postupne mení na paru. Potom sa teplota zvýši a tlak sa zníži, aby sa zmenil. Týmto procesom sa z ovocia odstráni až 95 % vody, pričom sa zachová jeho tvar, chuť a zložky. To znamená, že sa nestratia žiadne vitamíny, minerály ani výživové hodnoty a ovocie je rovnako dobré, ako keby bolo práve prinesené zo záhrady alebo lesa.
Plody malín sú zásobárňou pozitívnych látok. Obsahujú vitamíny C, E, B1, B3, B12 a A. Ani minerálne látky nie sú na zahodenie a v plodoch sa ich nachádza veľké množstvo - vápnik, fosfor, horčík, meď, zinok a draslík. Obsahuje tiež triesloviny, pektín a flavonoidy.
Máte chuť na šťavnaté a sladké maliny aj uprostred zimy? Ten správny čas na tie lyofilizované! Môžete si ich vychutnať priamo z vrecúška, ale môžete nimi ochutiť, osladiť a ozdobiť aj mnohé iné jedlá. Maliny sú ideálne do všetkých dezertov, stačí ich pred pečením na chvíľu namočiť do vody. Ako dekorácia nesklamú na koláčoch, tortičkách, muffinoch, palacinkách či lievancoch. Môžete si ich vychutnať aj na raňajky v kaši, smoothies alebo müsli. A sladké maliny sa určite stanú hitom vášho dieťaťa v škole a môžete ich použiť na občerstvenie počas výletu.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 214 Kcal/900kJ | ||
Tuky | 1,9g | ||
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,1g | ||
Sacharidy: 0,5 g: | 30,1g | ||
z toho cukry: | 30,1g | ||
Vláknina: | 29,3g | ||
Bielkoviny: | 8,1g |
Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
Horčík - nevyhnutný minerál pre vaše zdravie a pohodu
Trápi vás únava, kŕče alebo nespavosť? Možno vám chýba horčík! Zistite, kde ho nájdete v prírode a v bylinkách a ako si zlepšiť pohodu.
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,74 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.