Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
NOVÝ GREENMIX+ V ZĽAVE! JAR JE IDEÁLNY ČAS NA DETOX, ZAČNI SVOJU ZELENÚ CESTU K ZDRAVIU PRÁVE TERAZ.
Rušné mestá, dlhé pobrežie Tichého oceánu, vysoké štíty Sierra Nevady a neskrotná príroda niekoľkých národných parkov. To je Kalifornia. A práve tu, neďaleko Sacramenta, sa zbierajú tie najlepšie mandle. Sú lahodné, sladké, veľké... jednoducho lahodné! O tom, že Američania sú majstrami svojho remesla, svedčí aj fakt, že ročne vyvezú až milión ton mandlí , a nebyť ich, svet by prišiel o celé tri štvrtiny tejto dobroty.
Vedeli ste, že prvá zmienka o nich pochádza z doby bronzovej? To nás privádza k myšlienke, že mandelínky sú prvé ovocné stromy, ktoré človek kedy pestoval. Môžeme sa s nimi stretnúť aj pri čítaní Starého zákona a pri skúmaní hrobky faraóna Tutanchamóna. Na druhej strane Taliani verili v magickú silu mandlí, preto počas svadobného obradu dávali neveste a ženíchovi do rúk 5 mandlí. Tie mali symbolizovať bohatstvo, zdravie, šťastie, plodnosť a dlhovekosť.
Mandle sa nachádzali na takmer 5 metrov vysokom strome s príznačným názvom Mandľový strom. A keďže pochádza z rovnakého rodu Prunus (slivka), je vzdialene príbuzný s našimi obľúbenými čerešňami, broskyňami a slivkami. Koruna stromu je hustá, listy sú zelené a podlhovasté, ale skutočnou ozdobou sú kvety. Tie môžete obdivovať v jarných mesiacoch, konkrétne od polovice marca do polovice apríla. Majú jemne ružovú alebo bielu farbu a môžu mať priemer až 3,5 cm. Plodom je kôstkovica. Tá je obalená zeleným chlpatým obalom a vnútri kôstky sa nachádza malé sploštené jadro. O pôvode stromu sa vedú diskusie, väčšinou sa prikláňajú k severnej Afrike alebo západnej Ázii. Dnes by sme mohli nájsť mandlon v Stredomorí, USA a južnej Európe. Aj v Českej republike máme jeden mandloňový sad. Nachádza sa v Hustopečiach a slúži ako čisto turistická atrakcia.
V Kalifornii zaberajú mandľové sady 238 000 ha a zamestnávajú viac ako 600 farmárov. Vďaka tomu sú mandle dôležitým vývozným artiklom pre Kaliforniu aj Spojené štáty. V Európe majú prvenstvo Španieli. V celosvetovom meradle tvoria mandle tretinu celkového objemu produkcie orechov , pričom v roku 2020 sa ich zozbiera takmer 1,5 milióna ton. Najväčšími spotrebiteľmi sú opäť Američania, za ktorými nasledujú Číňania, Indovia a Japonci.
Hoci sa to môže zdať celkom jednoduché, pestovanie mandlí je alchýmia. A to všetko vďaka opeľovaniu. Väčšina stromov je cudzoopelivých , a preto potrebujú peľ z inej rastliny, ktorý prenáša hmyz. Niektoré majú ešte náročnejšie podmienky a vyžadujú takzvané krížové opelenie. To sa vyskytuje medzi rastlinami a v ovocných sadoch sa musia rôzne odrody vhodne kombinovať, aby sa navzájom opeľovali. Nášmu oku sa tak naskytne nádherný pohľad na rôzne sfarbené stromy. V sadoch sa často nachádzajú včelie úle alebo sa do nich včely zámerne dopravujú.
Mandelínky môžu rodiť len tri roky po výsadbe, ale potom vydržia až 25 rokov. Od marca do júna dozrievajú jadrá vo vnútri kôstkového ovocia. Spoznáme to podľa toho, že farba plodu stmavne, praskne a mandľa pukne. Zber sa môže vykonávať ručne alebo mechanicky. Špeciálne upravený stroj alebo ľudia s dlhými tyčami zatrasú stromom a počkajú, kým mandle spadnú zo stromu na pripravenú plachtu. Potom sa odvezú do spracovateľského podniku, kde sa očistia od tvrdej šupky a vetvičiek zo sadu a roztriedia. Najskôr sa vyberú len tie, ktoré nemajú chyby, a potom sa triedia podľa veľkosti.
Mandle sú bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie živiny a odborníci ich nazývajú "orechy s najvyšším obsahom živín". Paradoxom je, že mandle nie sú orechy, ale malé jadrá vo vnútri kôstky. Z vitamínov obsahujú C a E a z minerálov selén, železo, horčík, fosfor, draslík a zinok. Mandle obsahujú aj bielkoviny, vlákninu, proteíny a dôležité antioxidanty. Sú tiež zdrojom omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín a rastlinných fytosterolov. Keďže neobsahujú takmer žiadne cukry, ale spomínané bielkoviny a vlákninu, sú často súčasťou redukčných diét, pretože ich konzumácia prináša pocit sýtosti.
Vedeli ste, že správny názov nie je lúpané, ale blanšírované? Je to preto, že pred akýmkoľvek spracovaním mandlí sa z nich musí odstrániť tvrdá škrupina, ale aby sme získali "holé" mandle bez kožovitej šupky, musia prejsť procesom nazývaným blanšírovanie. Mandle sa najprv uvaria v pare a potom sa rýchlo ochladia. Potom sa z nich jemne odstráni hnedá šupka a môžeme ich použiť na ozdobu sladkých jedál alebo z nich vymiesiť chutné cesto!
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 2423 kJ/ 603 kcal | ||
Bielkoviny: | 21g | ||
Tuky: | 54g | ||
Nasýtené mastné kyseliny: | 4,59g | ||
Sacharidy: | 10g | ||
z toho cukry: | 3,7g | ||
Vláknina | 12g | ||
Soľ: | 0,002g |
Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
Horčík - nevyhnutný minerál pre vaše zdravie a pohodu
Trápi vás únava, kŕče alebo nespavosť? Možno vám chýba horčík! Zistite, kde ho nájdete v prírode a v bylinkách a ako si zlepšiť pohodu.
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,74 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.