Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
NOVÝ GREENMIX+ V ZĽAVE! JAR JE IDEÁLNY ČAS NA DETOX, ZAČNI SVOJU ZELENÚ CESTU K ZDRAVIU PRÁVE TERAZ.
Vyzerá ako malý lampáš, jeho domovom sú juhoamerické Andy, má osviežujúcu chuť a je klasifikovaný ako antioxidant a superpotravina. Áno, toto je drobná bobuľa, ktorú nazývame Mochina peruana. Možno ju poznáte aj pod názvom Physalis alebo incká čerešňa. Práve najväčšia indiánska ríša na americkom kontinente bola jej objaviteľom a zároveň najvýnosnejším konzumentom.
Peruánska mochyňa patrí do čeľade baklažánovitých, a je teda vzdialene príbuzná paradajkám alebo zemiakom. Hoci pochádza najmä z Južnej Ameriky - Peru, Kolumbie, Čile, Venezuely a Guatemaly- od 19. storočia sa pestuje aj v južnej Afrike. Preto sa môžeme stretnúť s prezývkami ako angrešt kapský alebo angrešt mysu Dobrej nádeje.
Mochyňa je ker malého vzrastu, zvyčajne nižší ako jeden meter. Listy sú rebrovité, srdcovitého tvaru a merajú približne 17 cm . Okraje listov sú mierne zvlnené a na povrchu majú jemné biele chĺpky. Kvety majú tmavohnedú alebo žltohnedú farbu. Zaujímavosťou je, že kvety kvitnú len v noci. Po odkvitnutí sa kalich zväčší a rastlina vyzerá, akoby na nej bolo zavesených niekoľko malých oranžových lampášikov. Vnútri jemného papierového obalu sa nachádza bobuľa nie väčšia ako dva centimetre so šťavnatou dužinou. Ako plody dozrievajú, ochranný obal sa mení z oranžového na žltý. Práve jeho jedinečný vzhľad slúži ako dekorácia na torty alebo koktaily.
Sezóna zberu trvá od apríla do augusta a hoci sú v Peru divokými kríkmi, peruánski poľnohospodári vycítili príležitosť a vysadili Mochinas. Dnes môžeme nájsť celé ich sady. Bobule sa zvyčajne zbierajú ručne a jeden človek dokáže za jeden deň nazbierať, očistiť a vytriediť približne 10 kg bobúľ.
Lyofilizované ovocie sa v poslednom čase stalo veľmi populárnym. Nenechajte sa však zmiasť, lyofilizácia je známa už mnoho rokov, či skôr storočí. Zámerne ho nezaviedli Inkovia, potom sa používalo na uchovávanie krvného séra počas druhej svetovej vojny a dokonca aj astronauti NASA takto uchovávali potraviny.
Čo presne však lyofilizácia znamená? Je to proces zmrazovania ovocia pri teplotách od -80 °C do -100 °C. Potom sa vloží do sušičky, kde sa ovocie suší vo vákuu a pri nízkej teplote. Tým sa odparí až 95 % obsahu vody. Po určitom čase sa teplota zvýši a tlak sa zníži. Tento proces má niekoľko výhod. Ovocie nielenže nestratí svoj tvar, ale zachová si aj takmer všetky živiny, výživovú hodnotu, chuť a vôňu.
Peruánsky mochin nevyniká len svojím vzhľadom, ale aj zložením. Hoci ju niektorí nadšenci nazývajú Goji Južnej Ameriky, v skutočnosti je ešte lepšia. V priemere obsahuje 16 % bielkovín v porovnaní s kustovnicou, ktorá má obsah bielkovínmedzi 13 % a 14 %. Obsahuje aj vitamíny A, C, B a E, karotenoidy, pektín, triesloviny, sacharidy, niekoľko organických kyselín a flavonoidy. Z minerálnych látok nesmieme zabudnúť na fosfor, draslík, železo, zinok, síru, horčík a vápnik.
Ako zaradiť tieto žlté plody do svojho jedálnička? Má sviežu, sladkú, ale zároveň mierne pikantnú, kyslastú chuť, ktorá sa často prirovnáva ku kombinácii ananásu a jahôd. Odporúčame ho pridať do ovocných šalátov, sladkých dezertov alebo letných koktailov. Výborný je v kombinácii s karamelom alebo horúcou čokoládou. Samozrejme, je skvelou ozdobou tort, koláčov, palaciniek, palaciniek, zmrzlinových pohárov, muffinov, brownies... kamkoľvek pridáte túto zdravú dobrotu, záleží len na vašej fantázii. Obľúbené sú aj marmelády, kompóty, pudingy a zmrzliny. Peruánske čučoriedky sú vhodné aj pre deti od 5 rokov.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | Hodnoty 100g: 367Kcal/1532kJ | ||
Tuky: | 11g | ||
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 1,5g | ||
Sacharidy: 1,5 g: | 43,9g | ||
z toho cukry: | 43,9g | ||
Vláknina: | 27,3g | ||
Bielkoviny: | 10,3g | ||
Soľ: | 0,01g |
Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
Horčík - nevyhnutný minerál pre vaše zdravie a pohodu
Trápi vás únava, kŕče alebo nespavosť? Možno vám chýba horčík! Zistite, kde ho nájdete v prírode a v bylinkách a ako si zlepšiť pohodu.
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,74 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.