Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
NOVÝ GREENMIX+ V ZĽAVE! JAR JE IDEÁLNY ČAS NA DETOX, ZAČNI SVOJU ZELENÚ CESTU K ZDRAVIU PRÁVE TERAZ.
Nemusíte chodiť na dvanásť mesiacov v zime, aby ste získali čerstvé a sladké jahody. Vyriešili sme to za vás! Máme pre vás mrazom sušené, ktoré okrem všetkých jahodových výhod aj krásne chrumkajú. A sú rovnako dobré na konzumáciu samotné, ako aj na ozdobenie sladkého koláča. Nie nadarmo sú jahody už tisícročia najobľúbenejším ovocím.
Podľa archeologických výskumov sa jahody konzumovali už v dobe kamennej a vieme, že ich konzumovali aj obyvatelia starovekého Ríma, ale "boom" jahôd sa začal až v stredoveku, keď ich začali pestovať mnísi. Stále však hovoríme o divokých jahodách, naše záhradné jahody sú výsledkom kríženia viacerých druhov. Do Európy sa dostali v 17. storoč í a ich šľachtenie sa začalo na francúzskom dvore Ľudovíta XV. Z tohto dôvodu sú jahody známe ako "kráľovské ovocie". V Čechách sa jahody pestujú od 19. storočia, pričom prvé výsadby sa uskutočnili na Neveklovsku.
Jahody, aj keď nás to zvádza k tomu, aby sme ich tak považovali, nie sú ovocím, ale plodmi bobúľ, ktoré rastú na jahodníku. Jahoda sa teda zaraďuje medzi drobné ovocie. Jahoda je trváca rastlina z čeľade ružovitých so zelenými zubatými listami. Kvety sú biele, s piatimi okvetnými lístkami a žltými piestikmi. V Českej republike sa zbierajú od mája do júla.
Možno sa s týmto pojmom stretávate prvýkrát a možno ste už dávno prepadli kúzlu lyofilizovaného ovocia. Tí, ktorí netušia, s čím majú do činenia, nech sa teraz zoznámia. S lyofilizáciou sa ako prví zoznámili Inkovia, hoci omylom. Vďaka nízkym teplotám a tlaku vysoko v peruánskych Andách boli ich potraviny zmrazené a dlhšie si zachovali svoju čerstvosť. Počas druhej svetovej vojny už používali lyofilizáciu na prepravu krvného séra a zmrazovanie potravín využíva aj americká NASA.
Celý proces sa začína hlbokým zmrazením ovocia pri teplote -80 °C až -100 °C. Potom sa umiestni do sušičky, kde sa voda, ktorú obsahuje, postupne mení na paru vplyvom nízkeho tlaku. Proces sušenia možno rozdeliť na dve fázy. V prvej fáze sa suší pri nízkej teplote a vyššom tlaku, čím sa odstráni až 95 % vody, a potom sa teplota pomaly zvyšuje a tlak znižuje. Výhodou lyofilizácie v porovnaní s bežným sušením je, že ovocie si zachováva svoj tvar, chuť a vôňu. Výživové hodnoty, minerálne látky, vitamíny a ďalšie živiny sú tiež takmer nedotknuté a porovnateľné s čerstvým ovocím.
Pokiaľ ide o vitamíny, príroda na jahodách rozhodne nešetrila. Sú bohaté na vitamíny C, D, A, B a E, a čo sa týka minerálnych látok, aj tu sa stretávame s množstvom. Meď, selén, sodík, železo, mangán, zinok, draslík a fosfor. Ďalšími látkami sú kyselina listová, šťavelová, salicylová, chinínová alebo jablčná, antioxidanty a vláknina.
Mrazom sušené jahody majú sladkú, jemnú chuť a zároveň jemne chrumkajú. Existuje mnoho spôsobov, ako ich zaradiť do nášho jedálnička. Môžeme ich jesť voľne z vrecúška, pridať ich do jogurtu, smoothies, kaše, müsli alebo ako ozdobu na koláče, torty, palacinky a palacinky. Lyofilizované jahody si môžeme dať aj do batohu a vyraziť na výlet s vedomím, že máme zdravú desiatu, alebo ich pridať do školskej tašky našich detí, aby sme im dodali potrebné zdravotné benefity.
A máme tip aj pre vás! Prášok alebo malé kúsky, ktoré zostali v balení , môžeme pridať do vody alebo smoothies na ochutenie.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G VÝROBKU | ||||
---|---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 286 Kcal/1200 kJ | |||
Tuky: | 3g | |||
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,3g | |||
Sacharidy: | 50,9g | |||
z toho cukry | 50,6g | |||
Vláknina | 15,1g | |||
Bielkoviny: | 7,6g |
Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
Horčík - nevyhnutný minerál pre vaše zdravie a pohodu
Trápi vás únava, kŕče alebo nespavosť? Možno vám chýba horčík! Zistite, kde ho nájdete v prírode a v bylinkách a ako si zlepšiť pohodu.
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,74 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.