Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
NOVÝ GREENMIX+ V ZĽAVE! JAR JE IDEÁLNY ČAS NA DETOX, ZAČNI SVOJU ZELENÚ CESTU K ZDRAVIU PRÁVE TERAZ.
Bez sladkých a šťavnatých broskýň sileto nevieme predstaviť! A čo keby sme vám povedali, že si túto dobrotu môžete vychutnávať čerstvú po celý rok? Pretože tie mrazom sušené súrovnako lahodné, sladké a krásne chrumkavé. Navyše nestratia nič zo svojej bohatej štruktúry, takže ich môžete jesť každý deň.
Broskyne začali svoju cestu pred takmer 4 000 rokmi v Číne. Sú symbolom dlhovekosti a na tento účel sa tam hojne konzumovali. Často sa označujú za symbol žien, ich líčka pripomínajú ženské tvary a v Japonsku deti milujú Momotara, rozprávkového hrdinu, ktorý pochádza z veľkej broskyne.
Do Európy sa dostali, hoci o Európe v pravom zmysle slova ešte nemôžeme hovoriť, cez Hodvábnu cestu. Dôležitá spojnica medzi Čínou, Mezopotámiou, Perziou a starovekým Rímom. Perzia nebola len miestom prepravy týchto plodov, ale zdomácneli natoľko, že Rimania považovali Perziu za ich domovinu a pomenovali ich perzské jablká. V Čechách sa s broskyňami zoznamujeme v 11. storočí a naši predkovia sa o ich pestovaní dozvedeli z rímskych zdrojov. V 60. rokoch 19. storočia sme potom začali broskyne pestovať vo veľkom. V súčasnosti sú najväčšími pestovateľmi Španielsko, Taliansko a USA (Kalifornia a Georgia).
Broskyňa je plod ovocného stromu, ktorý sa nazýva broskyňa. Latinský názov opäť odkazuje na Perziu - Prunus persica. Výška stromu je približne 5 metrov a broskyňu možno bezpečne identifikovať podľa ružovkastých kvetov, ktoré kvitnú v marci, apríli a máji. Plodom je broskyňa, okrúhla kôstka s výrazným žliabkom na boku. Na šupke sú jemné chĺpky. Rastie takmer na celom území Českej republiky a možno ju vidieť takmer v každej záhrade alebo sade.
Lyofilizácia je proces, ktorý sa môže zdať ako výdobytok dnešnej doby, ale musíme vás zavádzať. Poznali ju už starí Inkovia, počas druhej svetovej vojny sa okrem potravín uchovávalo aj krvné sérum a nie je prekvapením, že týmto spôsobom uchovávajú potraviny aj astronauti z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).
Lyofilizácia prebieha tak, že surovina sa najprv zmrazí pri teplote -80 °C až -100 °C a potom sa umiestni do sušičky, kde sa suší vo vákuu pri nízkej teplote. Až po uplynutí určitého času sa zvýši teplota a zníži tlak. Výsledkom lyofilizácie je, že až 95 % vody sa z ovocia odstráni a premení na paru, a nespornou výhodou je, že ovocie si zachováva svoj tvar, chuť, vôňu a dokonca takmer identické zloženie ako v čerstvej forme. Počas tohto procesu sa do ovocia nepridávajú žiadne farbivá, konzervačné látky ani cukor.
Nie nadarmo má broskyňa po rozkrojení tvar srdca. Látky obsiahnuté v broskyni sú prospešné pre celý náš organizmus. Broskyne obsahujú vitamíny C, B, A a K. Z minerálnych látok sú prítomné horčík, draslík a fosfor. Okrem toho broskyne obsahujú aj vlákninu, antioxidanty a kyselinu listovú. Zároveň majú nízky obsah sodíka a takmer žiadny tuk.
Ako si predstaviť chuť lyofilizovaných broskýň? Sú sladké, mäkké, aromatické a mierne chrumkavé. Čo je vlastne jediný rozdiel oproti čerstvej forme. Existuje mnoho spôsobov, ako si broskyne vychutnať. Či už sa rozhodnete vychutnať si ovocie priamo z vrecúška, alebo ho pridáte ako ozdobu do rôznych sladkých dezertov, palaciniek, lievancov alebo muffinov, buchiet či koláčov, jednoducho nemôžete nič pokaziť. Nie je zlé pribaliť si ich so sebou na výlet a dopriať si ich uprostred dlhej túry na doplnenie energie a sú tiež vhodnou desiatou pre našich najmenších počas školského dňa.
Chcete upiecť niečo s broskyňami? Stačí, ak lyofilizované na chvíľu namočíte do vody a potom ich pridáte do koláča alebo inej pochutiny.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 1590 kJ/380 kcal | ||
Bielkoviny: | 3,6g | ||
Tuky: | 0,8g | ||
Sacharidy: | 88,2g | ||
Soľ: | 0,06g |
Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
Horčík - nevyhnutný minerál pre vaše zdravie a pohodu
Trápi vás únava, kŕče alebo nespavosť? Možno vám chýba horčík! Zistite, kde ho nájdete v prírode a v bylinkách a ako si zlepšiť pohodu.
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,74 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.