Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
NOVÝ GREENMIX+ V ZĽAVE! JAR JE IDEÁLNY ČAS NA DETOX, ZAČNI SVOJU ZELENÚ CESTU K ZDRAVIU PRÁVE TERAZ.
Len čo sa leto ujme, každá tretia česká domácnosť zamieri do lesa za jedinou vecou - čučoriedkami! Tí, ktorí si cez leto neurobia dostatočné zásoby, však nemusia zúfať. Čučoriedky máme po celý rok, sú mrazom sušené a nestrácajú nič z toho, prečo ich tak milujeme. Chutia presne tak, ako keby sme si ich práve priniesli z lesa.
Čučoriedky pokrývajú kilometre lesov po celom svete, takže je takmer nemožné vypátrať prvých jedákov týchto bobúľ. S istotou však vieme, že prvé písomné zmienky o týchto modrých bobuliach pochádzajú z 12. storočia. Známa kresťanská opátka a lekárka Hildegarda z Bingenu predpisovala čučoriedky na rôzne ochorenia. Počas druhej svetovej vojny sa čučoriedky používali pre ich pozitívny vplyv na zrak. Letci britského kráľovského letectva jedli čučoriedkový džem najmä pred nočnými letmi.
Čučoriedka, ktorá každé leto vytvára modré bobule, je nízky ker z čeľade vresovcovitých. Je husto rozvetvený a jeho výška nepresahuje 50 cm. Listy sú malé, okrúhle a striedavo usporiadané. Kvety majú zelenú farbu a možno ich vidieť od apríla do júna. Skutočnosť, že čučoriedky možno nájsť takmer v celej Európe, okrem južných oblastí Talianska, Španielska a Grécka, a dokonca aj na Islande, na Kaukaze, Sibíri a v Grónsku, je zásobárňou životne dôležitých látok, ktoré im pomáhajú prekonávať náročné podmienky.
Lyofilizácia je obľúbená metóda spracovania čerstvých surovín tak, aby si čo najdlhšie zachovali svoj tvar, chuť a živiny. Hoci lyofilizácii ešte len prichádzame na chuť, je známa už stovky rokov. Prinajmenšom od čias ríše Inkov. Počas druhej svetovej vojny sa lyofilizácia okrem potravín používala aj na prepravu krvného séra a dokonca aj astronauti NASA takto uchovávali potraviny.
A čo máme na mysli pod lyofilizáciou? Je to vlastne sušenie mrazom. Ovocie sa zmrazí pri teplote -80 °C až -100 °C a potom sa vloží do sušičky, kde sa pri nízkej teplote a tlaku postupne odstráni až 95 % vody a premení sa na paru. Najprv sa ovocie suší pri vyššom tlaku a nízkej teplote a tieto hodnoty sa postupne striedajú. Lyofilizácia má tú výhodu, že ovocie si stále zachováva takmer všetky živiny a výživové hodnoty ako v čerstvom stave a nemení svoj tvar, štruktúru, chuť ani vôňu. Jediným rozdielom je, že aj krásne chrumká.
Čučoriedky sú bohaté na antioxidanty, obsahujú najmä antokyán a karotén. Antokyanín je modré farbivo, ktoré dodáva čučoriedkam ich silu a bolo známe už v starovekom Grécku. Tieto látky vychytávajú voľné radikály v našom tele a pomáhajú nám účinne sa ich zbaviť. Z vitamínov obsahuje C, B2, B5, B6, ako aj A, K a E. Z minerálov čučoriedky obsahujú vápnik, železo, draslík, mangán, chróm, meď, horčík a fosfor. To však nie je všetko! V čučoriedkach nájdeme aj vlákninu a triesloviny, ale zároveň len minimum kalórií. Vďaka tomu sú vhodné pre tých, ktorí si strážia svoj jedálniček.
Koláče, dezerty, koláče, džemy, smoothies, kaše, muffiny... tam všade pridávame čučoriedky. A čo tie lyofilizované? Nebojte sa ich pridať všade tam, kde vám to fantázia dovolí. Môžeme ich jesť voľne z vrecúška, keď pocítime sladkú, mierne kyslastú typickú čučoriedkovú chuť, alebo ich použiť ako ozdobu koláčov, palaciniek či lievancov. Ranné raňajky bez čučoriedok? V žiadnom prípade! Sú skvelé do müsli, kaší a smoothies. Môžeme ich pridať aj do školského obeda pre dieťa ako zdravú desiatu alebo si ich vziať so sebou na túru, kde určite budeme potrebovať doplniť energiu.
A nemusíme sa obávať ani pečenia! Stačí ich na chvíľu namočiť do vody a uprostred januára máme čerstvú prísadu do všetkých našich koláčov, muffinov alebo brownies. Ak máte radi čučoriedkovú limonádu, použite prášok na dne vrecka na ochutenie vody alebo na dozdobenie sladkého pečenia.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 1511kJ/360kcal | ||
Bielkoviny: | 5,1g | ||
Tuky: | 5,1g | ||
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,4g | ||
Sacharidy: 4,5 g: | 60,3g | ||
z toho cukry: | 50,7g | ||
Vláknina: | 26,3g | ||
Soľ: | 0,01g |
Zdravé črevá, šťastné telo: Prečo sú laktobacily také dôležité?
Trápia vás tráviace ťažkosti alebo chcete posilniť svoju imunitu? Laktobacily sú prirodzeným riešením! Prečítajte si, ako tieto probiotické baktérie fungujú a kde ich nájdete.
Horčík - nevyhnutný minerál pre vaše zdravie a pohodu
Trápi vás únava, kŕče alebo nespavosť? Možno vám chýba horčík! Zistite, kde ho nájdete v prírode a v bylinkách a ako si zlepšiť pohodu.
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,74 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.