Laktobacily sú dôležitou skupinou probiotických baktérií, ktoré sa prirodzene nachádzajú v tráviacom trakte človeka. V našom tele zohrávajú kľúčovú úlohu, no často o nich nevieme toľko, koľko by sme mali. Prečítajte si, ako sú laktobacily pre organizmus dôležité.
Objav laktobacilov
História objavu laktobacilov siaha do konca 19. storočia. Priekopníkom v tejto oblasti bol francúzsky pediater a mikrobiológ Henri Tissier. V roku 1899 izoloval baktérie z tráviaceho traktu dojčiat a zistil, že sú dominantnou zložkou črevnej mikroflóry zdravých detí. Tieto baktérie pomenoval Bacillus bifidus (dnes známe ako bifidobaktérie, blízke príbuzné laktobacilov). Tissier si uvedomil ich potenciálny význam pre zdravie a navrhol, že by sa mohli používať na liečbu črevných porúch. Na Tissierovu prácu nadviazali ďalší vedci, ktorí identifikovali a skúmali rôzne kmene baktérií mliečneho kvasenia vrátane rodu Lactobacillus. Postupne sa odhalil zložitý svet črevného mikrobiómu a dôležitá úloha, ktorú v ňom zohrávajú laktobacily.

Prečo sú pre nás laktobacily také dôležité?
Laktobacily sú prirodzenou súčasťou našej črevnej mikroflóry, komplexného ekosystému mikroorganizmov, ktoré obývajú náš tráviaci trakt. Ich prítomnosť a aktivita prináša nášmu zdraviu množstvo významných výhod:
- Podpora trávenia: laktobacily pomáhajú štiepiť potravu, najmä laktózu (mliečny cukor), a môžu tak zmierniť problémy spojené s intoleranciou laktózy. Produkujú tiež enzýmy, ktoré uľahčujú trávenie zložitejších sacharidov a bielkovín.
- Posilnenie imunitného systému: Väčšina nášho imunitného systému sa nachádza v črevách. Laktobacily podporujú tvorbu protilátok, stimulujú činnosť imunitných buniek a pomáhajú vytvárať ochrannú bariéru proti patogénom (škodlivým baktériám a vírusom).
- Prevencia a liečba hnačky. Ich užívanie sa ukázalo ako účinné pri prevencii a liečbe týchto stavov.
- Produkcia vitamínov: Niektoré kmene laktobacilov sú schopné produkovať určité vitamíny, ako napríklad vitamín K a niektoré vitamíny skupiny B.
- Ochrana pred škodlivými baktériami: Laktobacily produkujú látky, ktoré bránia rastu patogénnych baktérií, ako je kyselina mliečna, peroxid vodíka a bakteriocíny. To pomáha udržiavať zdravé črevné prostredie.
- Potenciálny vplyv na duševnú pohodu : Čoraz viac výskumov naznačuje prepojenie medzi črevom a mozgom (os črevo-mozog). Zdravá črevná mikroflóra s množstvom laktobacilov môže mať pozitívny vplyv na našu náladu a kognitívne funkcie.
Ako získať laktobacily pre svoje telo?

Fermentované potraviny
Tradičný spôsob získavania prírodných laktobacilov je konzumácia fermentovaných potravín. Medzi vynikajúce zdroje patria:
- Kyslá kapusta - bohatá na rôzne kmene laktobacilov
- Kimči - kórejská korenistá fermentovaná zelenina
- Kefír - fermentovaný mliečny nápoj plný probiotických baktérií
- Jogurt so živými kultúrami
- Kombucha - fermentovaný čajový nápoj
- Tempeh - fermentované sójové bôby
Doplnky stravy
Ak nemáte možnosť pravidelne konzumovať fermentované potraviny alebo potrebujete cielene podporiť svoju črevnú mikroflóru, skvelou voľbou môžu byť kvalitné výživové doplnky s obsahom laktobacilov. Pri výbere doplnku sa zamerajte na:
- rozmanitosť kme ňov - kombinácia rôznych kmeňov laktobacilov (napr. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei) môže byť prospešnejšia
- Prítomnosť prebiotík - niektoré výživové doplnky obsahujú aj prebiotiká (napr. inulín, fruktooligosacharidy), čo sú látky, ktoré slúžia ako potrava pre probiotické baktérie a podporujú ich rast v čreve
- Kvalita a pôvod

Laktobacily sú neviditeľní, ale mimoriadne dôležití spojenci nášho zdravia. Či už ich zaradíte do svojho jedálnička prostredníctvom chutných fermentovaných potravín, alebo siahnete po kvalitných výživových doplnkoch, podporíte tým svoj tráviaci systém, imunitu a celkovú pohodu. Pamätajte, že zdravé črevá sú základom zdravého tela!