NOVÝ GREENMIX+ V ZĽAVE! JAR JE IDEÁLNY ČAS NA DETOX, ZAČNI SVOJU ZELENÚ CESTU K ZDRAVIU PRÁVE TERAZ.

Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupný košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Flavonoidy - farebné štíty proti chorobám

7.2.2025

Predstavte si svet plný farieb, chutí a vôní, v ktorom sa skrýva tajomstvo zdravia a vitality. Vitajte v ríši flavonoidov, fascinujúcich látok s úžasnou silou! Tieto malé molekuly ukryté v ovocí, zelenine, bylinkách a iných rastlinných pokladoch sú ako neviditeľní strážcovia nášho zdravia. Chránia naše bunky pred poškodením, bojujú proti zápalom a posilňujú našu imunitu. Sú to skrátka superhrdinovia v mikrosvete, ktorí nám pomáhajú žiť dlhšie a lepšie.

V tomto článku sa ponoríme do fascinujúceho sveta flavonoidov. Odhalíme ich tajomstvá, preskúmame ich rozmanité druhy a dozvieme sa, kde ich nájsť a ako ich čo najlepšie využiť pre naše zdravie.

Čo sú flavonoidy?

Flavonoidy sú skupinou prírodných látok, ktoré sa nachádzajú v rastlinách, ovocí a zelenine. Tieto látky majú antioxidačné účinky a môžu mať pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Flavonoidy sú známe svojimi protizápalovými a dokonca protirakovinovými vlastnosťami.

Flavonoidy sa nachádzajú v rôznych potravinách, ako je ovocie, zelenina, bylinky, čaj a červené víno. Medzi najbohatšie zdroje flavonoidov patria citrusové plody, bobuľové ovocie, cibuľa, brokolica, petržlen, zeler, zelený čaj a červené víno. Konzumácia týchto potravín môže prispieť k dostatočnému príjmu flavonoidov a ich pozitívnym účinkom na zdravie.

Skupiny flavonoidov

Flavonoidov je veľa, a preto sa delia do niekoľkých skupín. Hlavnými sú flavonoly, flavóny alebo izoflavóny. Každá skupina má svoje špecifické vlastnosti a účinky na ľudské zdravie.

Flavonoly

Flavonoly sú jednou z najrozšírenejších a najštudovanejších skupín flavonoidov. Vyznačujú sa špecifickou chemickou štruktúrou s 3-hydroxyflavónovým skeletom. Preskočme však chémiu a namiesto toho si vysvetlime, kde ich nájdeme a aký majú význam pre náš organizmus. Najznámejšie flavonoly sú napríklad kvercetín, kaempferol, myricetín alebo fisetín. Všetky tieto názvy možno počujete prvýkrát, ale s týmito látkami sa stretávame takmer každý deň. Ako je to možné?

Kvercetín

Kvercetín je jedným z najrozšírenejších flavonolov v našej strave. Nájdete ho v cibuli, jablkách, kapuste, brokolici, červenom víne alebo čaji. Má silné antioxidačné a protizápalové účinky.

Kaempferol

Nachádza sa v brokolici, kapuste, špenáte, jahodách, fazuli a bylinkách, ako je tymián a kôpor. Má protizápalové, antioxidačné a protirakovinové účinky.

Myricetín

Nachádza sa v červenom víne, čaji, bobuľovom ovocí, paradajkách a listovej zelenine. Má antioxidačné, protizápalové a kardioprotektívne účinky.

Chute

Flavóny sú ďalšou skupinou flavonoidov, ktoré sa nachádzajú v rastlinách. Podobne ako ostatné flavonoidy majú flavóny antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Medzi najznámejšie flavóny patria:

  • Apigenín: nachádza sa v petržlenovej vňati, zeleri, harmančeku a paprike. Má protizápalové, antioxidačné a protirakovinové účinky.
  • Luteolín: nachádza sa v zeleri, petržlenovej vňati, mrkve, paprike a olivovom oleji. Má protizápalové, antioxidačné a protirakovinové účinky.
  • Chryzín: nachádza sa v mede, propolise a mučenke. Má protizápalové a protirakovinové účinky. Flavóny sa spájajú s rôznymi zdraviu prospešnými účinkami vrátane zníženia rizika srdcových ochorení, rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení.

Práve flavonoidy sú príčinou farby mnohých plodov a kvetov. Antokyány dodávajú čučoriedkam modrú farbu, kvercetín sa nachádza v červenej cibuli a rutín v citrusových plodoch.


Výskum naznačuje, že flavonoidy môžu mať pozitívny vplyv na prevenciu a liečbu rôznych ochorení. Konzumácia flavonoidov sa napríklad spája so zníženým rizikom srdcových ochorení, mŕtvice, niektorých druhov rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Flavonoidy môžu tiež pomáhať znižovať krvný tlak, zlepšovať citlivosť na inzulín a znižovať zápal v tele.

Neexistuje odporúčaná denná dávka flavonoidov, ale všeobecne sa odporúča konzumovať pestrú stravu bohatú na ovocie, zeleninu a iné zdroje flavonoidov. Je dôležité si uvedomiť, že flavonoidy sú len jednou z mnohých zložiek zdravej stravy a že vyvážená strava a zdravý životný štýl sú kľúčom k udržaniu dobrého zdravia.

Flavonoidy sú cenné prírodné látky s mnohými pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Ich konzumácia ako súčasť pestrej a vyváženej stravy môže pomôcť predchádzať rôznym ochoreniam a podporiť celkové zdravie a pohodu.

Hledání

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.