Hořčík - nezbytný minerál pro vaše zdraví a pohodu
Trápí vás únava, křeče nebo nespavost? Možná vám chybí hořčík! Přečtěte si, kde ho najít v přírodě i bylinách a jak podpořit svou pohodu.
Mandle sa dajú pripraviť na tisíc spôsobov. A jedným z nich je správne vyúdenie mandlí, pridanie štipky soli a môžu konkurovať najlepšej klobáse! Preto sú mandle najobľúbenejším orechom, najvyrábanejším orechom a jednou z najdôležitejších vývozných komodít Kalifornie. Keď ich raz ochutnáte, sme si istí, že si k nim pridáte ešte mnoho ďalších...
Hoci sa nám to môže zdaťneuveriteľné, mandle sprevádzajú človeka od nepamäti. Prvé zmienky o týchto hnedých jadrách pochádzajú dokonca už z doby bronzovej. A mandľovník je údajne prvým ovocným stromom, ktorý sa kedy pestoval. Mandľové jadrá sa našli aj v hrobke egyptského faraóna Tutanchamóna (1333 - 1323 pred n. l.) medzi zlatom a inými pokladmi. To svedčí o ich obľúbenosti. Zmienky o mandliach možno nájsť aj pri pozornom čítaní Biblie a v Taliansku sa päť mandlí vkladalo do rúk snúbencov, aby im zabezpečili šťastie, bohatstvo, zdravie, plodnosť a dlhovekosť.
Mandle rastú na takmer 5 metrov vysokom strome, ktorý nazývame mandľovník. Má hustú korunu a bohaté kvetenstvo. Patrí do čeľade Prunus, takže máme tú česť stretnúť sa so vzdialeným príbuzným čerešní, broskýň a sliviek. Pôvodnou vlasťou mandloní je severná Afrika, odkiaľ sa dostali do teplého Stredomoria (Španielsko, Portugalsko, južné Francúzsko a Balkán). Na druhej strane Atlantiku ich možno nájsť najmä v americkej Kalifornii. V Českej republike sa môžeme stretnúť aj s mandelínkami. V Hustopečiach sa nachádza sad s rozlohou 4 haurčený len pre turistov. Mandle sú ukryté v kôstke, ktorá má malú tvrdú šupku a vo vnútri sploštené jadro.
Za najväčšími sadmi plnými mandlí by sme museli ísť do Spojených štátov amerických, konkrétne do slnečnej Kalifornie v údolí okolo mesta Sacramento. Tam mandle zaberajú viac ako 238 000 hektárov a stará sa o ne viac ako 600 farmárov. V celosvetovom meradle vyvážajú Kalifornčania až tri štvrtiny všetkých vypestovaných mandlí. V Európe by sme museli ísť na Pyrenejský polostrov, aby sme našli najväčšie sady.
Pestovatelia vidia prvé mandle tri roky po výsadbe a jeden strom môže plodiť až 25 rokov. Mandle dozrievajú od marca do júna a zber sa začína od augusta do októbra. Mandľa je hotová, keď zelený plod (rubina) praskne a vylezie tvrdá škrupina, ktorá ukrýva jadro mandle. Zber sa vykonáva strojovo alebo ručne, v závislosti od pestovateľa. Mechanicky alebo pomocou dlhých tyčí sa strom otriasa, kým škrupiny nepadnú na zem. Tie sa potom odvezú na ďalšie spracovanie. V spracovateľskom závode sa strom najprv očistí od prebytočných konárov alebo listov a potomsa odstráni tvrdá škrupina, pričom zostanú len mandle. Tie sa ďalej triedia podľa povrchových chýb a veľkosti.
Možno sa vám tento postup zdá jednoduchý a chcete si vypestovať vlastné mandle. Nasledujúce riadky vás musia vyviesť z tejto mylnej predstavy. Vypestovať takúto mandľu je celkom náročné! A to vďaka prirodzenej veci, ktorou je opeľovanie. Mandľovníky potrebujú peľ z inej rastliny, ktorý prenáša hmyz, takže nemusí byť taký problém, ale niektoré odrody vyžadujú krížové opelenie. Takže stromy v sade musia byť vhodne skombinované, aby mali kompatibilný peľ a aby ho hmyz mohol prenášať z jedného stromu na druhý. V okolí sa často nachádzajú včelie úle, a ak tam nie sú, včely sa tam dopravia. Okrem toho pestovateľov odrádzajú nízke teploty. Mandľovníky súteplomilné rastliny a teploty pod bodom mrazu by mohli spôsobiť vymrznutie kvetov a úrodu.
Existuje niekoľko dôvodov, prečo zaradiť tieto malé jadierka do svojho jedálnička. Nielenže skvele chutia, prídu vhod, keď sme hladní, majú pozitívny vplyv na náš organizmus, ale predovšetkým sú vynikajúce svojím zložením! Obsahujú množstvo minerálnych látok - železo, fosfor, selén, draslík, zinok a horčík. Sú tu aj vitamíny C a E, vláknina, bielkoviny, antioxidanty a omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny. Okrem toho obsahujú lenmalé množstvo cukru.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | Hodnota 100g: 2747kJ / 663kcal | ||
Bielkoviny: | 29g | ||
Tuky: | 58g | ||
Nasýtené mastné kyseliny: | 2,6g | ||
Sacharidy: | 7,3g | ||
Z toho cukry: | 6,5g | ||
Soľ: | 0,1g |
Hořčík - nezbytný minerál pro vaše zdraví a pohodu
Trápí vás únava, křeče nebo nespavost? Možná vám chybí hořčík! Přečtěte si, kde ho najít v přírodě i bylinách a jak podpořit svou pohodu.
Kofein - energie z přírody a jak ji moudře využít
Ponořte se do fascinujícího světa kofeinu - přírodní látky s povzbuzujícími účinky, která provází lidstvo staletími. Prozkoumejte s námi sílu přírody.
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,71 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.