Objevte fascinující svět alkaloidů – přírodních látek s léčivými i nebezpečnými účinky. Jak ovlivňují lidské zdraví a kde je najdeme? Čtěte více!
Mrazom sušený banán - plátky
- Základné množstvo 50 g
Odborníci na výživu ju vychvaľujú do nebeských výšin a je tiež najvyššou bylinou na svete. Má žltú farbu, skvelú chuť a ročne sa jej vypestuje viac ako 12 miliónov ton. O kom to hovoríme? O banáne! Druhé najkonzumovanejšie ovocie na svete.
OVOCIE ALEXANDRA VEĽKÉHO A CUDNÝCH TANEČNÍC
Ak chceme vystopovať históriu banánu, musíme siahnuť hlboko do minulosti. Prvé zmienky pochádzajú z obdobia 8 000 rokov pred naším letopočtom z územia dnešnej Papuy-Novej Guiney. O žltom, mierne zakrivenom ovocí sa môžeme dočítať aj v budhistických textoch z roku 600 pred Kristom. S banánmi sa zoznámil aj Alexander Veľký počas svojej výpravy do Indie v roku 327 pred n. l. a prekvapivo prvé banánové plantáže založili Číňania okolo roku 200 n. l. Začiatkom 16. storočia sa banánovník vďaka zámorským objavom začal pestovať aj v ďalších tropických krajinách. V súčasnosti sú banány druhým najkonzumovanejším ovocím a v Európskej únii sú dokonca na prvom mieste.
A prečo banán nazývame banánom? Pochádza z arabského slova " prst". Arabi pravdepodobne prirovnávali plody banánovníka k časti ľudského tela. Výraz banán sa potom rozšíril po celom svete vďaka africkým otrokom pracujúcim na plantážach, ale zaujímavé je, že v Španielsku sa ujal výraz "platanos".
Nemohol by byť banán súčasťou šiat? O opaku nás presvedčila slávna americká tanečnica Josephine Bakerová, ktorá v 20. rokoch 20. storočia vystupovala v Paríži len v banánovej sukni.
NAJVYŠŠIA BYLINA NA SVETE
Banánovník, hoci si to možno mylne myslíme, nie je strom. Namiesto toho je to najvyššia bylina na svete, ktorá môže dosiahnuť výšku až 7 metrov. Niektoré zdroje uvádzajú dokonca výšku 16 metrov. Listy sú veľké, takmer 3 metre dlhé, a sú typické svojím vejárovitým vzhľadom. Listy sú veľmi krehké a vietor ich môže ľahko roztrhnúť. Vo vnútri stonky vyrastá jediný kvet fialovej farby. Kvôli jeho polohe sa kvetenstvo nazýva "srdcom banánovníka". Najväčšie banánové plantáže sa nachádzajú v Strednej a Južnej Amerike, ale veľké zastúpenie majú aj v juhovýchodnej Ázii.
ČO JE LYOFILIZÁCIA
Lyofilizácia môže znieť ako niečo zo sci-fi filmu, ale môžeme vás ubezpečiť, že táto metóda sušenia ovocia je staršia, než si myslíte. Prvýkrát ju použili, hoci neúmyselne, starí Inkovia a potom si našla cestu do americkej NASA počas druhej svetovej vojny .
Lyofilizácia je proces sušenia ovocia hlbokým zmrazením (až do -100 °C) pred vložením zmrazeného materiálu do sušičky. Odtiaľ pochádza názov - lyofilizácia. Ovocie sa suší vo vákuu pri nízkej teplote a v určitom okamihu sa teplota zvýši a tlak zníži. To má za následok premenu obsiahnutej vody na paru. Touto metódou sa odstráni až 95 % obsiahnutej tekutiny. Lyofilizácia je šetrná metóda sušenia, ktorá zachováva tvar, chuť a vôňu ovocia. Okrem toho sa môžeme spoľahnúť, že obsahuje všetky vitamíny, minerály a výživové hodnoty ako v čerstvej forme.
VŠETKO, ČO POTREBUJETE, V JEDNOM BANÁNE
Hoci jeden banán váži 115 až 200 gramov a 20 % celkovej hmotnosti tvorí kožovitá šupka, obsahuje širokú škálu prospešných látok. Prečo si každý deň dopriať aspoň kúsok banánu? Je to antioxidant, obsahuje katechíny a dopamín.Má tiež vysoký obsah vlákniny a je prirodzeným zdrojom glukózy, ktorá nám môže dodať rýchlu energiu pre naše svaly, srdce a mozog. Pre športovcov je teda banán nenahraditeľným spoločníkom. Banán sa môže pochváliť aj množstvom vitamínov, ako sú C, D, E a B12, ako aj B6. Medzi minerálne látky patrí draslík, vápnik, meď, zinok a horčík. Nie je to všetko? Banány obsahujú aj kyselinu listovú, betakarotén a cholín.
ZDRAVÁ DESIATA A POCHÚŤKA NA PEČENIE
Lyofilizované banánové plátky môžete jesť priamo z vrecúška pri televízore a máte zdravú náhradu zemiakových lupienkov. Ale čo tak popustiť uzdu svojej fantázii? Sušený banán je skvelý aj na ranné raňajky do kaše, müsli alebo müsli, alebo ako ozdoba palaciniek, lievancov, muffinov, koláčov, buchiet či tort. A ak ich na chvíľu namočíte, môžete ich hneď použiť ako čerstvú prísadu do banánových placiek alebo na pečenie.
Chystáte sa do posilňovne? Nezabudnite si vziať sušený banán na rýchle doplnenie energie alebo ich zabaľte svojmu dieťaťu do školy či na sobotňajší výlet. A prášok, ktorý zostal na dne vrecka, nevyhadzujte, ale použite ho na ochutenie vody alebo smoothies.
- Administratívne zatriedenie : sušené ovocie - jeden druh.
- Alergény: výrobok neobsahuje žiadne alergény
- Zloženie: 100% lyofilizovaný banán - plátky (bez pridaného cukru a konzervačných látok)
- Skladovanie: skladujte na suchom mieste pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti do 65 %, po otvorení rýchlo zvlhne
VÝŽIVOVÉ HODNOTY NA 100 g výrobku | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 348,83 Kcal/1465,08kJ | ||
Tuky: | 1,1g | ||
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,44g | ||
Sacharidy: 0,44 g: | 80,5g | ||
z toho cukry: | 40,76g | ||
Bielkoviny: | 3,67g |

Flavonoidy - barevné štíty proti nemocem
Představte si svět plný barev, chutí a vůní, kde se skrývá tajemství zdraví a vitality. Vítejte v říši flavonoidů, fascinujících látek s úžasnými schopnostmi!