Objevte fascinující svět alkaloidů – přírodních látek s léčivými i nebezpečnými účinky. Jak ovlivňují lidské zdraví a kde je najdeme? Čtěte více!
Mliečny oolong - Milk Oolong
- Základné množstvo 50 g
- Krajina pôvodu Taiwan
- Jedna dávka 1 - 2 čajové lyžičky
- Príprava Infúzia
- Množstvo 200 ml
- Teplota vody 80°C
- Vyluhovanie 5 minút
HLAVNÉ ÚČINKY
- Podporuje imunitu a činnosť srdca
- Dodáva vitalitu
- Podporuje kognitívne funkcie a fyzickú výkonnosť
- Pôsobí na metabolizmus glukózy
- Podporuje kontrolu telesnej hmotnosti
- Zlepšuje zdravie kĺbov a kostí
- Zlepšuje duševné zdravie a kvalitu spánku
- Prispieva k normálnej duševnej činnosti
- Antioxidant - normálny stav pokožky
DÁVKOVANIE
- 1 čajová lyžička na 200 ml vody (alebo 3 čajové lyžičky na 500 ml)
- Teplota vody by mala byť 80 °C
- Lúhujte 5 minút a potom preceďte
- Jeden výluh sa môže použiť 2-krát, ale pri každom ďalšom výluhu predĺžte čas lúhovania
Jeho objavu predchádzala nehoda, jeho výroba sa zastavila niekde na polceste medzi čiernym a zeleným čajom a jeho aróma pripomína orechy. To sú hlavné vlastnosti čaju nesúceho názov Oolong a my máme tú česť spoznať ten mliečny. Sladká a zamatová chuť je len hŕstkou toho, čo ponúka. Neveríte tomu? Ochutnajte ho!
OOLONG - ČAJ OBÁVANÉHO ZBERATEĽA
Ako získal čaj Oolong svoje meno? Údajne mu ho dal obávaný nálezca. Zberateľ Wu Long (neskôr si ho pomýlili s Oolongom) zbieral čajové lístky a počas práce ho vystrašil jeleň (podľa iných zdrojov sa na jednom z čajovníkov vyhrieval čierny had) a Wu Long sa dal na útek. Neskôr sa vrátil k zberu, ale lístky už začali na horúcom slnku oxidovať.
Oolong je ďalšou úpravou čajovníka čínskeho (Camellia sinensis), ktorý pochádza z ázijských krajín - Číny, Barmy, Vietnamu, Laosu a Indie. Tropické a subtropické oblasti a nadmorská výška do 2 000 m n. m. poskytujú vhodné podnebie. Má krátke stonky, rôzne veľké listy s výrazným rebrovaním a biele kvety, ktoré by sa dali prirovnať k čerešni. Plodom je tobolka s tromi škrupinami.
ZBER SA ZAČÍNA ZVÄDNUTÍM
A ako sa čaje Oolong spracovávajú? S láskou, usilovnosťou, trpezlivosťou a vlastným časovým harmonogramom. Spracovanie Oolongu je opäť odlišné, ale práve táto odlišnosť ho robí výnimočným. Poďme spoločne preskúmať proces zberu. Zber čajových lístkov sa začína na jar, konkrétne v apríli, a trvá do konca roka. Hneď po zbere sa lístky nechajú na slnku, aby mierne zvädli. Druhým krokom je hádzanie do automatických rotujúcich misiek, ktoré vedie k narušeniu štruktúry. V tomto čase už listy mierne oxidujú a strácajú na hmotnosti. Na konci tohto procesu je celá úroda až o štvrtinu ľahšia. Listy sa potom zrolujú alebo granulujú a sušia.
MILK OOLONG - PRÍPRAVA, CHUŤ, VÔŇA
Milk oolong sa vyznačuje žltozeleným nálevom. Získa si nás svojou mliečnou, jemnou, zamatovou a sladkou chuťou. Práve táto podobnosť s mliekom mu dala názov, ktorý hrdo nesie.
Na prípravu čaju potrebujeme horúcu vodu (2dl), ktorej teplota sa pohybuje medzi 80 °C a maximálne 90 °C, a jednu čajovú lyžičku. Čajové lístky zalejeme a prikryté necháme 5 minút pôsobiť. Keď šálku odkryjete, ucítite mliečnu arómu umocnenú orechmi.

Flavonoidy - barevné štíty proti nemocem
Představte si svět plný barev, chutí a vůní, kde se skrývá tajemství zdraví a vitality. Vítejte v říši flavonoidů, fascinujících látek s úžasnými schopnostmi!