Objevte fascinující svět alkaloidů – přírodních látek s léčivými i nebezpečnými účinky. Jak ovlivňují lidské zdraví a kde je najdeme? Čtěte více!
Citrónová tráva - rozdrvené stonky trávy
Antioxidanty
- Základné množstvo 100 g
- Krajina pôvodu Česká republika
- Jedna dávka 3 čajové lyžičky
- Príprava Infúzia
- Množstvo 250 ml
- Teplota vody 100°C
- Vyluhovanie 4 minúty
Je to už niekoľko rokov, čo citrónová tráva vtrhla na náš trh ako uragán a usadila sa nielen v našich lekárničkách, ale aj v našich záhradách a gastronómii. Táto aromatická rastlina, ktorá pochádza z Ázie , má široké využitie. Rozdrvené listy sa dajú použiť ako ochucovadlo jedál, osviežujúci nápoj alebo liečivý odvar. A ako ich používate vy?
Tradičná súčasť ázijskej kuchyne a liek proti malárii
Medovka, ako ju ľudovo nazývame, je pre ázijských kuchárov rovnako bežným korením ako pre nás korenie alebo soľ. Jej stopy možno nájsť v indonézskych, thajských a indických jedlách. Čo sa týka medicíny, má svoje miesto v indickej medicíne s názvom adžurvéda.
Vytrvalá bylina so sivozelenými listami
Citrónová tráva má niekoľko názvov. Len čo uvidíte napísané Lemongrass, seréh, citronella alebo Heong Man, už viete, že ide stále o tú istú rastlinu. Anglický názov je Lemon scented a latinský názov je Cymbopogon citratus. Svojmu názvu zodpovedá, pretože vôňa šíriaca sa z práve zaliateho odvaru je citrónová a mierne korenistá.
Teraz k samotnej rastline. Citrónová tráva je tropická trvalka, ktorá sa zaraďuje do čeľade lišajníkovitých a je vysoká približne 1,5 metra. Listy, ktoré rastú v trsoch, majú nezvyčajnú sivozelenú farbu. Sú široké približne 2,5 centimetra a majú špicatú špičku. Rastie v Ázii, Afrike a Karibiku.
Tropická rastlina aj v miernom podnebí
Citrónovník môžeme pestovať aj u nás, ale na zimu ho zo záhrady presúvame do teplého domova, pretože mráz by ho rýchlo zahubil. Semená vysejeme do misky s piesočnato-hlinitou zeminou a prikryjeme mikroténovým vreckom. Teplota počas výsevu by sa mala pohybovať medzi 20 a 22 °C. Semená podľa potreby posypte, aby ste zabránili ich vyschnutiu. Po 10 až 20 dňoch pozorujte prvé klíčenie. Potom zalievajte podľa potreby, keď pôda dostatočne vyschne.
S citrónom Citrón v kuchyni
Máte radi exotické jedlá alebo chcete osviežiť starý recept? Vyskúšajte citrónovú trávu namiesto tradičného korenia! Je skvelá k rybám, krevetám, kuracím mäsám a ryži. Môžete ju použiť aj na ochutenie vývaru alebo omáčky. Čerstvú citrónovú trávu môžete pridať do zeleninových šalátov a sušenú do čajových zmesí. Výborne chutí s paprikou, cesnakom a šalotkou. Ako vidíme z predchádzajúcich riadkov, v gastronómii neexistujú žiadne obmedzenia.
V hlavnej úlohe esenciálneho oleja
Čo teda citrónová tráva obsahuje, že má toľko priaznivých účinkov? Predovšetkým éterické oleje limonén, linalool, nerol, citral a geraniol. Dôležité je spomenúť aj vysoký obsah flavonoidov.
Horúci odvar a osviežujúci letný nápoj
Na prípravu odvaru použite 3 čajové lyžičky, ktoré zalejete 250 ml vriacej vody a necháte 10 minút vylúhovať. Po scedení oslaďte podľa chuti. Citrónovú trávu môžete popíjať počas celého dňa. Rovnakým spôsobom pripravte aj osviežujúci studený nápoj. Len zmeňte teplotu vody a pridajte niekoľko lístkov mäty na zvýraznenie chuti.
Používajte bez obáv z vedľajších účinkov
A dobrou správou príbeh o citrónovej tráve ukončíme. Jej pikantnú chuť si môžeme vychutnať bez obáv, pretože s jej používaním nie sú spojené žiadne vedľajšie účinky. Len tehotné a dojčiace ženy by sa mali pred jej užívaním poradiť so svojím lekárom.

Flavonoidy - barevné štíty proti nemocem
Představte si svět plný barev, chutí a vůní, kde se skrývá tajemství zdraví a vitality. Vítejte v říši flavonoidů, fascinujících látek s úžasnými schopnostmi!