Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupný košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ceylon pekoe - čierny čaj

  • Základné množstvo 100 g
  • Krajina pôvodu Srí Lanka

3,73 €

100 g

ks
Zľavy pri odbere viac kusov

nie je skladom Kdy zboží obdržím?

1 ks
100 g
3,73 € / ks
sleva2%
2 - 3 ks
200 - 300 g
3,66 € / ks
sleva4%
4 - 5 ks
400 - 500 g
3,58 € / ks
sleva6%
6 a viac
600 g a více
3,51 € / ks
Popis
  • Jedna dávka 1 - 2 čajové lyžičky
  • Príprava Infúzia
  • Množstvo 250 ml
  • Teplota vody 100°C
  • Vyluhovanie 3 minúty

HLAVNÉ ÚČINKY:

  • Antioxidant
  • Zvyšuje energiu

DODÁVKA

  • Jedna až dve čajové lyžičky v 250 ml vody
  • Teplota vody je 95 °C
  • Zakrytý čaj lúhujte 3 až 5 minút
  • Nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy a deti do 12 rokov

Čajové lístky všade, kam sa pozriete, plantáže tiahnuce sa na kilometre na úpätíhôr a veľké spoločnosti a miestni pestovatelia ponúkajúci čaj najvyššej kvality. Toto je Srí Lanka, alebo ak chcete byť staromódni, Cejlón. A práve tu vznikajú tie najväčšie čajové príbehy , chránené odznakom leva a meča.

OD KÁVY K LEGENDÁRNEMU ČAJU

História cejlónskeho čaju sa začalapísať koncom 19. storočia. V tom čase bola Srí Lanka kolóniou Veľkej Británie, čajový priemysel bol v plienkach a celú ekonomiku držali nad vodou kávové plantáže. Tie však boli napadnuté hubou Hemileia vastatrix a zdecimované. Čo teraz? Odpoveď na túto otázku prišla čoskoro s Jamesom Taylorom, ktorý už dlho uvažoval o pestovaní čaju v tejto oblasti. Prvý výsev sa uskutočnil v roku 1867 na 19 akroch pôdy. Lístky sa po zbere ručne zrolovali, potom sa oxidovali a sušili v hlinených peciach. To všetko bol dovtedy nevídaný proces, ktorý však začal písať históriu pestovania cejlónskych čajov. A pokračuje dodnes.

SPRACOVANIE ZA JEDEN DEŇ

Ako sa však čierny čaj vôbec vyrába? Zelené lístky sa nechajú zvädnúť na vzduchu, zrolujú sa a nechajú sa oxidovať, pričom zhnednú. Je to rovnaký proces ako pri jablku alebo banáne. Keď sa do nich zahryznete a necháte ich na vzduchu, tiež zmenia farbu.

Približne do roku 1990 boli čajové plantáže vo vlastníctve Britov. Odvtedy sa majetok rozdelil medzi štát a súkromných vlastníkov. Zber sa vykonáva ručne, zberačky sú oblečené v sárí a za deň môžu nazbierať až 12 kg lístkov. Tie sa potom na 12 hodín uložia na kovové sitá , kde sa každých 6 hodín otáčajú a prevzdušňujú. Na tomto mieste dochádza k pomalej oxidácii. Potom sa listy polámu, navalcujú na špeciálny stroj a pretrepú, aby sa odstránila vlhkosť. Listy sa sušia pri teplote 95 °C približne 20 minút. Poslednou fázou je triedenie, pri ktorom ich triediče rozdelia na spoločný európsko-americký trh, japonský trh a domáci trh.

Celá výroba od odtrhnutia až po balenie trvá len 24 hodín, aby sa zachovala najvyššia kvalita.

PIKANTNOSŤ A ČERSTVOSŤ V JEDNOM NÁLEVE

Pekoe je názov pre čaje zo Srí Lanky a Indie, na ktorých výrobu sa používajú stredne veľké a hrubšie listy. Pekoe je čaj strednej kvality, aromatickejší ako čaje Orange Pekoe.

Cejlónske čierne čaje sú typické svojou miernou korenistosťou. Nálev má medenú f arbu a chuť je svieža, intenzívna, korenistá s mierne trpkým záverom. Presne to, čo očakávame po vypití dúšku kvalitného čierneho čaju.

A ako pripraviť čierny čaj? Celkom jednoducho. Stačí pridať jednu čajovú lyžičku do 200 ml horúcej vody (95 °C). Nechajte prikryté lúhovať 35 minút a potom sceďte. Odporúčame dve tri čajové lyžičky na 0,5 litra .

Svět bylin
Kreatin – přirozená energie pro svaly, mozek i každodenní výkon

Kreatin – přirozená energie pro svaly, mozek i každodenní výkon

Vhodný pro ženy i muže – nejen při sportu, ale i při každodenní zátěži.

Číst více
Číst více

Hledání